In tranzactionarea unei masini, apare foarte des problema interpretarii si completarii contractului de vanzare cumparare auto. In acest articol vrem sa lamurim multe aspecte in ceea ce priveste actul de tranzactionare pentru vehiculul vandut de catre o persoana fizica. In anul 2024, acest document ramane in continuare valabil si de sine statator. Va aratam in randurile de mai jos, cum se completeaza de catre vanzator si cumparator. De asemenea, veti intelege cum se finalizeaza o tranzactie pe baza acestui document.
Contractul de vanzare cumparare auto este documentul folosit la tranzactionarea unui vehicul dintre o persoana fizica si cumparator. Actul de vanzare auto va trebui sa contina cateva elemente de baza. De asemenea, prin acest document se pot vinde toate tipurile de vehicule: scutere, autovehicule sau buldoexcavatoare. Prima data va trebui sa discutam despre completarea lui.
Cum se completeaza contractul de vanzare cumparare auto?
Contractul de vanzare cumparare auto devine functional doar dupa bifarea tuturor celor 8 rubrici. Prima dintre ele este rubrica de scoatere din evidentele fiscale. Aceasta nu se completeaza si ramane libera pentru institutia de Taxe si Impozite Locale ( va explicam in randurile de mai jos ).
Vanzatorul si cumparatorul sunt primii care vor trebui sa isi treaca datele
Primul care apare trecut in contractul de vanzare cumparare auto este vanzatorul. Acesta va trebui sa fie obligatoriu persoana fizica. Fostul detinator trebuie sa isi listeze numele, adresa, datele de identificare ( CNP, serie si numar ).
Cum vor trebui trecute datele cumparatorului?
Cumparatorul va putea detine mai multe tipuri de entitati. El poate reprezenta o entitate juridica ( companie, institutie, etc ) sau poate lua forma unei persoane fizice. In cazul in care noul detinator este o companie, se vor trece initial datele firmei ( denumire, sediul firmei, Cui-ul si numarul de inregistrare ). Pentru un PFA, se va aplica aceeasi situatie. De asemenea, la fiecare caz in parte se va redacta numele unui reprezentant. Acesta va trebui sa fie trecut pe contractul de vanzare auto cu: nume, prenume, CNP, adresa, serie si numar.
Cumparatorul este cea mai importanta parte din contract. De aceea, 90% dintre problemele din cadrul acestui document, le vom revedea doar in situatia cumparatorului.
Daca noul detinator este persoana fizica, va trebui sa isi listeze numele, adresa, datele de identificare ( CNP, serie si numar ).
Datele tehnice si de identificare ale masinii
Atunci cand ne referim la datele de identificare ale autovehiculului, ne vom limita la seria de sasiu si cea de motor. Daca ultima este interschimbabila, prima dintre ele este precum codul unic de identificare al unei persoane. Seria de sasiu va fi trecuta ca data de identificare. In aceeasi rubrica, vor trebui redactate: numele si modelul marcii, seria cartii auto, capacitatea cilindrica si anul de fabricatie.
Alte cerinte obligatorii pentru contractul de vanzare cumparare auto
Contractul de vanzare cumparare auto va trebui sa detina un pret ( trecut in litere si in cifre ), un loc si o data a tranzactiei. Imediat dupa se va semna contractul de catre vanzator si cumparator. Contractul are doua rubrici: semnatura persoanei care instraineaza si semnatura persoanei care dobandeste.
Ultima rubrica a contractului contine partea de vize pentru impunerea autovehiculului. Dupa cum ati vazut, contractul de vanzare cumparare auto are un format sablonat, care va trebui respectat cu strictete.
Reguli pentru editarea contractului de vanzare auto
Acest document va trebui redactat doar la masina de scris sau calculator. In anul 2024, contractele de vanzare auto realizate pe teritoriul Romaniei, vor trebui editate doar prin litere de tipar. Astfel, toate actele de vanzare cumparare cu scris de mana vor fi respinse de institutiile de Taxe si Impozite.
Chiar daca toate informatiile vor trebui sa corespunda si sa fie corecte, cele mai importante date vor fi: cele ale cumparatorului si seria de sasiu a vehiculului. Adresa, numele, datele noului detinator si numarul de identificare pentru autoturism sunt elementar a fi corecte.
Pentru ca ati invatat cum se completeaza contractul de vanzare cumparare auto, dorim sa va aratam cum se foloseste acest act in tranzactionare. Acest articol este construit de agentia Best-Inmatriculari, platforma ta cu informatii si servicii complete din domeniul consultantei in acte auto.
Cum se tranzactioneaza un vehicul pe baza contractului auto?
Contractul de vanzare cumparare auto este unul dintre cele mai folosite documente la tranzactionarea unei masini. Dupa cum am zis si in randurile de mai sus, documentul permite vanzarea unui vehicul atunci cand cumparatorul este persoana fizica.
Dupa semnarea documentului, masina va trebui scoasa de la impozit ( DGITL ) de pe numele fostului proprietar.
Contractul va fi prima data folosit de catre vanzator
Contractul se semneaza in 5 exemplare. Desi nu vor ramane toate dintre ele, regula este ca acesta sa fie insemnat de 5 ori. In prezent ( anul 2024 ), foarte multe centre DGITL exista doar online. Doar cateva dintre ele solicita prezenta fizica. Pentru aceste sedii de Taxe si Impozite, vor fi necesare 5 exemplare semnate din contractul editat ( pentru vanzator ).
Acesta se va prezenta la centrul de Taxe de care apartine ( in functie de domiciliul sau ). La dosarul auto pentru scoaterea din evidenta, vanzatorul va atasa: copia dupa buletin, copia dupa cartea si cele 5 exemplare ale contractului.
Daca punctul DGITL accepta doar modalitatea online de lucru cu publicul, vor trebui incarcate toate actele mentionate mai sus pe platforma lor.
Ce va primi cumparatorul de la vanzator dupa depunerea documentelor pentru scoaterea din evidenta?
O data ce toate actele au fost depuse corect, iar vanzatorul nu detine datorii la serviciul DGITL, va primi procesul verbal de radiere si contractul cu viza REMTII. Viza respectiva va mentiona faptul ca autovehiculul a fost extras de pe numele fostului proprietar.
Va aduceti aminte de cele 5 exemplare ale contractului de vanzare auto?! Vanzatorul va pastra procesul verbal de receptie, impreuna cu o varianta a contractului de vanzare auto. Un exemplar va fi retinut de catre DGITL, iar restul de 3 vor ajunge la cumparator.
Ce se intampla daca vor fi depuse documentele online?
Acestea vor fi primite digital de vanzator, ajungand semnate electronic. Deoarece nu au semnatura si stampila fizica, ele vor fi trimise catre cumparator prin varianta electronica. Atat viza REMTII, cat si semnatura electronica sunt in prima rubrica mentionata de noi la inceputul contractului ( pentru scoaterea vehiculului din evidentele fiscale ).
Ati vazut in acest articol ce inseamna contractul de vanzare cumparare auto, cum se completeaza si… Cum se realizeaza intermedierea auto pe baza acestui document. Va multumim!