Următorul Supercontinent Ar Putea Anihila Majoritatea Vieții Mamiferelor
Mammiferele, în diverse forme și mărimi, au prosperat pe Pământ timp de peste 300 de milioane de ani.
De-a lungul timpului, această clasă de animale de succes a ocupat aproape fiecare habitat major terestru, supraviețuind fluctuațiilor masive de climă și mai multor extincții în masă.
Supercontinente și Implicațiile lor
Este dificil să ne imaginăm o lume fără ele. Cu toate acestea, un studiu recent condus de cercetătorii de la Universitatea Bristol sugerează că mutațiile continentale vor aduce nenorocire pentru aproape toate creaturile sanguine calde și producătoare de lapte.
Modele recente prevăd că efectul de seră al Pământului ar putea atinge un punct de cotitură care face majoritatea planetei „nehabitable pentru viața mamiferelor” atunci când următorul supercontinent, pe care unii îl numesc Pangea Ultima, se va forma în următoarele 250 de milioane de ani.
„Formarea și decadența lui Pangea Ultima vor limita și… în cele din urmă vor încheia habitabilitatea terestră a mamiferelor pe Pământ depășindu-le toleranțele termale, cu miliarde de ani mai devreme decât se presupunea anterior,” au scris cercetătorii care stau în spatele modelului.
Misterul Climei în Timpul Formării Supercontinentelor
În prezent, experții știu foarte puțin despre ce se întâmplă cu clima Pământului atunci când continentele sale se îmbină într-o singură masă terestră mare, un eveniment care a avut loc de mai multe ori în istoria noastră planetară.
Pangea, ultimul supercontinent al Pământului, s-a format acum aproximativ 310 milioane de ani și este cel mai studiat.
Utilizând Pangea ca studiu de caz, o echipă internațională de cercetători din SUA, Marea Britanie, China și Elveția a încercat să prezică ce se va întâmpla cu clima Pământului în timpul formării următorului supercontinent.
Rezultatele lor sugerează că în viitorul îndepărtat, lucrurile se vor încălzi foarte mult… aproape insuportabil.
Nu numai că Soarele va emite cu aproximativ 2,5% mai multă radiație, dar formarea unui supercontinent va altera drastic sistemul climatic global, uscând posibil mari suprafețe de teren și capturând mai mult dioxid de carbon în atmosferă.
Impactul Asupra Vieții
Pe durata primei Pangea, nivelele de dioxid de carbon din atmosferă au crescut de la aproximativ 200 ppm la până la 2,100 ppm. Acest lucru a creat temperaturi extreme cu aproximativ 10 °C mai mari decât media globală actuală.
Dacă, în viitor, nivelurile de dioxid de carbon atmosferic vor depăși din nou 560 ppm, chiar și doar pentru un secol, acest lucru ar putea duce la un eveniment de extincție în masă comparabil cu cele ‘Big 5‘.
Din păcate, modelele sugerează că acest lucru este probabil să se întâmple atunci când se formează Pangea Ultima, deoarece tectonica plăcilor creează feedback-uri climatice și modifică sistemele meteorologice.
„Chiar dacă nu putem exclude adaptarea evoluționară la stresul termic, studii recente au arătat că limitele de termotoleranță la mamifere sunt conservate în timpul geologic și nu au crescut în timpul evenimentelor trecute de încălzire,” scriu cercetătorii.
Având în vedere acest context istoric, este puțin probabil ca mamiferele să evolueze suficient de repede pentru a face față următorului supercontinent al Pământului.
Toate lucrurile bune trebuie să se termine.
Studiul a fost publicat în Nature Geoscience și poate fi citit aici: https://www.nature.com/articles/s41561-023-01259-3
Surse: