5 mituri despre ciclism

Fie ca esti un ciclist experimentat sau unul incepator, cu siguranta ai auzit o multime de informatii despre mersul pe bicicleta: ce pozitie ar trebui sa adopti in sa, ce ar trebui sa mananci, cum ar trebui sa te antrenezi in rest, si cum sa iti mentii bicicleta intr-o stare buna. Uneori, aceste informatii pot fi chiar contradictorii, chiar daca, la prima vedere, pot parea logice sau vin de la ciclisti experimentati.

Mai ales daca esti incepator, aceste informatii iti pot induce o stare de confuzie, si chiar nu ai cum sa testezi totul pe pielea ta. Pentru a evita practicile incorecte si consecintele lor (de la pierderea timpului pana la posibile accidente), citeste mai jos 5 mituri clasice despre ciclism si adevarul din spatele lor:

1. Trebuie sa stai cu spatele drept in sa

Acest mit este strans legat de un alt mit, raspandit in general de necunoscatori in domeniu: ca mersul pe bicicleta iti va provoca, negresit, disconfort. Dar sa le luam pe rand.

In primul rand, o pozitie dreapta in sa nu te va feri, neaparat, de durerile de spate. Pozitia in sa trebuie ajustata pe masura ce schimbi viteza, deoarece trunchiul tau va actiona drept contragreutate pentru forta cu care pedalezi. Cu cat pedalezi mai rapid, cu atat ar trebui sa stai mai aplecat in sa.

In al doilea rand, mersul pe bicicleta – indiferent daca este o bicicleta de oras sau una de munte, nu trebuie sa iti provoace disconfort sau dureri. Acorda atentie formei pe care o are saua si cum este aceasta compatibila cu anatomia ta si pozitia pe care o adopti, de obicei, cand pedalezi.

2. Presiunea anvelopelor trebuie sa fie maxima

Pentru suprafetele lipsite de denivelari este util, intr-adevar, sa ai anvelope mai subtiri si bine umflate. Insa pe un drum obisnuit sau cu denivelari mai pronuntate, anvelopele mai

late cu o presiune in jur de 95 de psi iti vor fi mai utile pentru ca vor absorbi mai bine denivelarile.

3. Trebuie sa te antrenezi doar pe bicicleta

Performanta pe bicicleta poate fi imbunatatita atat prin curse cu bicicleta cat si prin antrenamente care sa iti creasca forta fizica dar si mobilitatea si flexibilitatea.

4. Trebuie sa faci curse foarte lungi

Pentru a-ti dezvolta anduranta este nevoie sa mergi cu bicicleta pe distante mari insa o metoda la fel de eficienta este sa faci antrenamente in intervale (de exemplu, 2 minute de pedalat la viteza mare, alternat cu 5 minute la viteza scazuta). Astfel, corpul tau se va adapta mai rapid la efort.

5. Trebuie sa mananci multi carbohidrati

Inainte de o cursa – mai ales daca este vorba de o distanta mai mare – nu te incarca cu carbohidrati. Desi acestia sunt o sursa buna de energie, este mai inteligent sa iei o masa echilibrata, care sa includa si carbohidrati dar nu numai. Altfel, risti sa ai probleme cu stomacul chiar in timpul cursei.

Photo by Roman Pohorecki from Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.