Una dintre marile provocari ale oricarui jucator amator de biliard este sa invete sa tinteasca. In mod sigur ai vazut jucatori miscandu-se mult timp in jurul mesei de biliard – si probabil faci si tu acelasi lucru – inainte sa loveasca o bila, ca si cand masa de biliard in sine ar avea un colt secret care le va oferi pozitia ideala din care sa tinteasca.
Din pacate, o tehnica buna de tintire depinde numai de tine. Procesul de invatare nu este unul usor, insa prin experimentare si observarea jucatorilor cu mai multa experienta, poti invata sa tintesti mai bine. De asemenea, este necesara cunoasterea anumitor aspecte teoretice despre acest subiect.
Citeste in continuare pentru a afla…
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a imbunatati modul in care tintesti:
- Pozitionarea
Principala diferenta dintre incepatori si profesionisti este ca, spre deosebire de incepatori (si chiar de cei cu un nivel intermediar de experienta), profesionistul isi alege si se aseaza, ferm, in pozitia de tintire, si abia apoi se apleaca pentru a lovi bila. In schimb, incepatorii se apleaca inainte de a tinti, si se misca de multe ori inainte sa tinteasca si sa loveasca bila.
- Repozitionarea
Asa cum am spus mai sus, jucatorul profesionist de biliard nu se joaca niciodata cu tacul pe langa bila dupa ce a adoptat pozitia de tintire. Daca se razgandeste, se ridica in pozitie verticala si cauta, din nou, pozitia ideala din care va lovi bila.
- Tintirea
Modul in care tintim este determinat de cum privim bila si ceea ce se afla in jurul ei. Practic, tintim cu ochiul dominant, care se concentreaza pe puncte specifice. Insa celalalt ochi aduna informatii din mediul inconjurator, ajutandu-ne sa determinam distanta si relatia dintre obiecte – bile si tac, in acest caz. Prin urmare, cei doi ochi ne ajuta sa obtinem o imagine compusa – si completa – a ceea ce se afla in fata noastra. Aceasta imagine ne ghideaza, de fapt, atunci cand tintim.
De ce e nevoie de aceasta explicatie? Deoarece multi jucatori devin confuzi atunci cand tintesc, partial pentru ca nu au exersat suficient incat creierul lor sa invete sa interpreteze informatiile pe care le primeste din mediu. Un alt motiv este tintirea doar cu ochiul dominant si care, desi ii ajuta sa se concentreze intr-un singur punct, reduce informatia cu care creierul lucreaza pentru a obtine o tinta buna.
Prin urmare, daca inchizi un ochi atunci cand tintesti, este recomandat sa nu transformi asta intr-un obicei. Poti inchide un ochi pentru a izola, vizual, viitorul punct de contact cu bila, insa nu tinti si nu lovi bila cu un ochi inchis. Desigur, vei avea nevoie sa exersezi din plin pentru a te obisnui sa iti folosesti ambii ochi atunci cand tintesti.
Nu in ultimul rand, un sfat de urmat atunci cand tintesti este sa iti aliniezi ochiul dominant cu linia pe care intentionezi sa trimiti bila atunci cand o lovesti.