Primii ani din viata unui copil sunt foarte importanti pentru sanatatea si dezvoltarea lui. Dezvoltarea sanatoasa inseamna ca cei mici, indiferent de abilitati, si inclusiv cei cu nevoi speciale de ingrijire a sanatatii, cresc intr-un mediu unde nevoile lor sociale, emotionale si educationale sunt satisfacute.
Sa ai o casa sigura si iubitoare si sa petreci timp cu familia – jucandu-te, cantand, citind si vorbind– este foarte important. Nutritia adecvata, exercitiile fizice si somnul vor face, de asemenea, o mare diferenta in dezvoltarea copilului.
Practici parentale eficiente
Parentingul ia multe forme diferite. Insa expertii in parenting sunt de acord, in general, ca parintii pot sprijini dezvoltarea sanatoasa a copilului lor:
- Asigurandu-i o dieta variata si sanatoasa
- Demonstrand caldura emotionala, sensibilitate si intelegere fata de nevoile si emotiile copilului
- Creand si mentinand rutine si reguli in casa, care sa fie respectate de intreaga familie
- Discutand cu copiii evenimente din familie, evenimentele zilei, sau ceea ce citesc in carti sau vad la TV
- Petrecand timp cu copiii facand diferite activitati, de la hobby-uri la sporturi, chiar daca este doar o plimbare cu rolele prin parc (cu perechea adecvata de role copii pentru cel mic)
- Educandu-l despre nevoile corpului, despre igiena, sanatate si siguranta
- Impunand limite ferme dar rezonabile, fara a pedepsi aspru atunci cand ele sunt incalcate.
Parintii care folosesc aceste practici isi pot ajuta copilul sa ramana sanatos, sa fie in siguranta si sa aiba succes pe mai multe planuri – emotional, comportamental, cognitiv si social.
Reperele de dezvoltare
Abilitati precum a face un prim pas, a zambi pentru prima data si a face cu mana „la revedere” sunt numite repere ale dezvoltarii. Copiii ating repere in modul in care se joaca, invata, vorbesc, se comporta si se misca (de exemplu, se tarasc si merg pe jos).
Copiii se dezvolta in propriul ritm, asa ca este imposibil sa spunem exact cand un copil va invata o anumita abilitate. Cu toate acestea, etapele de dezvoltare ofera o idee generala a schimbarilor la care ne putem astepta pe masura ce copilul creste.
Ca parinte, iti cunosti cel mai bine copilul. Daca copilul tau nu atinge reperele adecvate pentru varsta lui sau daca banuiesti ca ar putea exista o problema in dezvoltarea copilului, discuta cu un medic si impartaseste-ti ingrijorarile.
Parintii, bunicii, furnizorii de servicii de ingrijire timpurie si alti ingrijitori pot participa la monitorizarea dezvoltarii, care observa modul in care copilul creste si se schimba in timp, si daca acesta urmeaza etapele tipice de dezvoltare in joc, invatare, vorbire, comportament si miscare. Daca un copil are o intarziere in dezvoltare, este important sa i se ofere sprijin cat mai curand posibil pentru a avea cat mai putin de recuperat ulterior.
Photo by Alexander Grey: https://www.pexels.com/photo/a-kid-with-multicolored-hand-paint-1148998/