Guvernul a adoptat astazi ( 06.04.2022) OUG prin care cei care incendiază sau îngroapă deșeuri riscă închisoare între 3 – 5 ani.
Pentru cei care abandonează deșeuri la întâmplare amenzile sunt intre 10 mii – 20 de mii de lei
Principalele declarații ale lui Barna Tánczos, ministrul Mediului:
- Am adoptat OUG pentru incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător. Pentru aceste fapte, pedeapsa să fie una cu închisoare de la 3 la 5 ani.
- Am ales varianta OUG pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.
- În legătură cu abandonarea deșeurilor, am majorat amenzile – de la 10 mii de lei până la 20 de mii de lei (pentru persoane fizice) și de la 50 de mii la 70 de mii de lei (pentru persoane juridice).
- Pentru arderea miriștilor, am propus amenzi între șapte mii și 15 mii de lei (persoane fizice) și între 50 de mii și 100 de mii (persoane juridice).
Date preluate din informarea de presa de pe gov.ro
6. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor precum şi modificarea unor acte normative
Arderea, incendierea, îngroparea de deșeuri vor fi încadrate în categoria infracțiunilor, iar abandonarea deșeurilor va fi sancționată contravențional atât pentru persoane fizice cât și juridice. Decizia a fost luată în contextul în care România se confruntă cu un fenomen extins al abandonărilor și incendierilor de deşeuri în aer liber.
Actul normativ instituie noi măsuri de eficientizare a gestionării managementului deșeurilor la nivelul municipiului București, prin preluarea de către sectoarele municipiului București a competențelor referitoare la activitățile de organizare a prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum și de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată (ar urma să fie stipulată în hotărârea consiliului local notificată Consiliului General al Municipiului București).
Necesitatea acestei reglementări a apărut din faptul că municipiul se confruntă cu o situație complicată determinată de lipsa infrastructurii de tratare a deșeurilor și a capacității de eliminare prin depozitare. În prezent, unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti nu deține un contract în vigoare cu un operator al unui depozit de deșeuri.
6.PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deşeurilor precum şi modificarea unor acte normative
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/04/OUG-5.pdf
Se pot consulta aici toate proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 6 aprilie 2022