6 strategii pentru un stil de viata sanatos

Oricine a incercat sa aiba un stil de viata sanatos stie ca acest lucru poate fi o provocare. Insa nu este cazul sa ne descurajam deoarece aceasta problema poate fi gestionata usor cu strategiile potrivite:

1. Analizeaza-ti stilul de viata

In primul rand este necesar sa determini ce anume nu functioneaza in favoarea ta. Poate stai prea mult asezat, sau poate mananci prea multe alimente procesate? Nu stii cate fructe si legume ar trebui sa mananci sau de cata miscare ai nevoie? Informeaza-te vorbind cu medicul, mai ales daca ai deja probleme de sanatate.

2. Pregateste-te mental

Daca trebuie sa faci schimbari in viata ta, pregateste-te mental – gandeste-te la tot ce va trebui sa faci diferit odata ce schimbi un singur lucru. De exemplu, daca iti propui sa mananci mai multe legume, trebuie sa iti schimbi lista de cumparaturi saptamanala, si sa gasesti cateva retete culinare noi, altfel acele legume vor ramane nefolosite.

3. Seteaza-ti obiective usor de indeplinit

Este bine sa facem schimbari graduale in stilul nostru de viata pentru ca altfel vom deveni coplesiti de multitudinea de lucruri noi pe care va trebui sa le facem. Prin urmare, vom fi tentati sa revenim in zona de confort – adica la vechile obiceiuri nesanatoase.

Pentru schimbari de durata trebuie sa iti setezi obiective usor de indeplinit si sa iti dai timpul necesar – cateva saptamani sau chiar luni – pana cand o activitate noua devine parte din rutina ta.

4. Gaseste activitati care iti plac

Este deja un fapt dovedit ca ne miscam mai mult si mai des daca miscarea vine din activitati care ne fac placere. Poate nu esti genul care sa faca abdomene, si preferi dansul sau pedalatul pe bicicleta eliptica.

Nu e nimic gresit in asta, desi trebuie sa stii ca o viata activa ar trebui sa includa atat antrenamente de forta (ridicare de greutati, exercitii cu propria greutate corporala) cat si cardio. O musculatura puternica si o buna sanatate cardiovasculara te vor ajuta sa te simti in forma maxima.

5. Antreneaza-te la intensitate ridicata

In ultimii ani antrenamentele in intervale, la intensitate ridicata (HIIT), au devenit foarte populare. Pe buna dreptate, pentru ca acestea ard multe calorii inclusiv dupa incheierea antrenamentelor.

Daca vrei o provocare noua, incearca HIIT – tine minte doar ca exercitiile alese trebuie efectuate la intensitate mare, in reprize de pana la 30-40 de secunde, urmate de pauze de pana la 5 ori mai lungi.

6. Odihneste-te

Probabil ai auzit diverse informatii – unele chiar contradictorii – despre cum si cat ar trebui sa te odihnesti.

Insa odihna este un aspect destul de personal, pentru ca depinde de foarte multi factori individuali, iar unii oameni de stiinta considera ca depinde chiar de factori genetici.

Un lucru este clar – organismul tau are nevoie de odihna – atat de somn cat si de odihna activa (miscare usoara) dupa antrenamente. Insa incearca sa iti asculti mai mult corpul si mai putin ceea ce spun cei din jur despre cum si cand ar trebui sa te odihnesti.

Sursa imagine: Jenny Hill / Unsplash

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.