Cum sa iti pregatesti bicicleta daca nu ai mai folosit-o de ceva vreme

Nu ai mai mers cu bicicleta de ceva vreme? In mod normal, nu va fi nevoie sa depui mult efort pentru a o readuce „la viata”. Foloseste informatiile din acest articol pentru a reveni cat mai rapid la plimbarile cu bicicleta, indiferent daca este o bicicleta de munte, de oras, sau o bicicleta pliabila.

Iata ce etape trebuie sa parcurgi pentru a-ti readuce bicicleta intr-o stare buna de functionare:

1. Curatarea

Curatarea regulata ajuta la prelungirea duratei de viata a bicicletei si a pieselor sale. Inainte de a pleca din nou la drum, foloseste o carpa umeda pentru a sterge bine bicicleta, concentrandu-te pe zonele unde se acumuleaza praful si murdaria, inclusiv franele si rotile. Sterge si lantul, deoarece aici se acumuleaza multa murdarie. Foloseste si un detergent special pentru degresare.

2. Lubrifierea

Imediat dupa curatarea minutioasa a bicicletei, este necesar sa lubrifiezi componentele bicicletei care se misca, mai ales deoarece lubrifiantul poate fi absorbit de carpa folosita pentru curatare. Cel mai potrivit lubrifiant este unul pe baza de silicon. Sterge excesul de lubrifiant daca ai aplicat prea mult – excesul doar va atrage mai multa murdarie, si nu ajuta la functionarea mai buna a bicicletei.

Lubrifierea ajuta si la un mers mai silentios pe bicicleta, ceea ce inseamna ca tu te vei putea bucura mai usor de drum.

3. Verificarea presiunii in anvelope

Inainte de a porni la drum este necesar sa te asiguri ca anvelopele sunt umflate corect. Presiunea prea mica creste riscul sa ai o pana in timp ce mergi, dar poate si sa ingreuneze pedalatul – vei simti ca bicicleta merge prea lent, ceea ce va face drumul greu si neplacut.
Presiunea prea mare, in schimb, poate crea o situatie periculoasa in care anvelopa se desprinde pe janta.

Majoritatea pompelor pentru bicicleta – chiar si cele mini – sunt echipate cu un manometru cu care poti verifica presiunea. Verifica specificatiile de pe anvelopa pentru a afla care este presiunea corecta. In orice caz, este bine sa stii ca anvelopele pentru sosea au nevoie de 90-120 PSI, in timp ce cele pentru munte au nevoie de 25-35 PSI.

4. Verificare frane si roti

Inainte de a incepe sa faci drumuri lungi, eventual si la o viteza mai mare, asigura-te ca vei putea sa te opresti cu usurinta daca este nevoie. Daca mergi printr-un oras aglomerat, mai ales, cu siguranta vei avea nevoie de frane bune, deoarece obstacolele neasteptate pot aparea oricand.

In primul rand, asigura-te ca rotile sunt asezate si fixate corect pe bicicleta. Rotile ar trebui sa fie la o distanta egala, pe ambele parti, fata de cadru. Ridica bicicleta si asigura-te ca se invartesc cu usurinta.

Strange manetele de frana si balanseaza bicicleta inainte si inapoi. Franele ar trebui sa tina ferm rotile in loc. Daca observi ca franele ar putea avea probleme, este mai sigur sa o duci la un atelier pentru a obtine ajutor de la un specialist.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/activity-bicycle-bike-biker-276517/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.