UE propune oficial sa fie folosit un singur port de încărcare (USB-C)
Photo by ready made from Pexels

UE își propune să aibă un port de încărcare comun pentru telefoane mobile, tablete și căști, conform unei propuneri a Comisiei Europene prezentate joi (24.09.2021), în premieră mondială, această măsură având un impact mai mare asupra producătorului de iPhone Apple decât asupra rivalilor săi.

Măsura se pregătește de mai bine de 10 ani, executivul Uniunii Europene prezentând beneficii pentru mediu și economii anuale de 250 de milioane de euro (293 de milioane de dolari) pentru utilizatori.

Conform propunerii Comisiei, un conector USB-C va deveni portul standard pentru toate smartphone-urile, tabletele, aparatele foto, căștile, difuzoarele portabile și consolele portabile de jocuri video. De asemenea, încărcătoarele vor fi vândute separat de dispozitivele electronice.

Executivul UE va revizui în viitorul apropiat regulamentul privind proiectarea ecologică, astfel încât sursa de alimentare externă să fie interoperabilă, ceea ce reprezintă ultimul pas pentru o încărcare comună.

Comisia a precizat că nu vizează Apple și că a acționat doar pentru că firmele nu au reușit să ajungă la o soluție comună, în ciuda unui deceniu de discuții, care au redus numărul de încărcătoare pentru telefoane mobile de la 30 la 3.

Apple a ripostat împotriva propunerii.

„Rămânem îngrijorați de faptul că o reglementare strictă care impune un singur tip de conector înăbușă inovația în loc să o încurajeze, ceea ce, la rândul său, va dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume”, a declarat compania într-un comunicat.

De asemenea, aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la perioada de tranziție de 24 de luni în care companiile vor trebui să se conformeze legislației odată ce aceasta va fi adoptată.

Utilizatorii de IPhone și Android se plâng de mult timp de faptul că trebuie să folosească încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. Primul se încarcă de la un cablu Lightning, în timp ce dispozitivele bazate pe Android se încarcă cu ajutorul conectorilor USB-C.

Jumătate dintre încărcătoarele vândute împreună cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB-C și 21% un conector Lightning, potrivit unui studiu al Comisiei din 2019.

Propunerea are nevoie de undă verde din partea statelor membre și a legiuitorilor UE, după care companiile vor avea la dispoziție doi ani pentru a-și adapta dispozitivele.

 

Tu ce parere ai despre  acesta initiativa UE? Ai fii de acord cu ea sau nu?

Lasa un comentariu mai jos in comentarii cu parerea ta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.